Led Ekran’ın ne olduğunu daha iyi anlamak için sırasıyla LED, Piksel, Modül, Panel kavramlarını inceleyelim.
LED Nedir?
LED terimi “Light Emitting Diode” teriminin kısa yazılışıdır. “Light Emitting Diode” un Türkçe açılımı “Işık Yayan Diyot” tur. Bu yarı iletken devre elemanları elektrik enerjisini ışığa dönüştürmeye yararlar. Bir kapsül gibi düşünebileceğimiz plastik kılıfın içine geçmiş olan LED çipleri, bağlantı uçları aracılığyla elektrik enerjisini alarak farklı parlaklık seviyelerine göre ışık verirler. Elektrik enerjisini ışığa çeviren bilinen diğer malzemelere (floresan lamba, klasik ampul, lamba, vs.) göre LED daha verimli ve stabil bir ışık kaynağıdır.
Piksel Nedir?
Bir görüntüyü(resim, video,..) meydana getiren en küçük renk hücresidir. Dijital bir ortamdaki her görüntü belli sayıdaki piksellerden oluşmuştur. Bir pikselin verebildiği renk çeşitliliği içerdiği ana renk sayısına bağlıdır. Bu da tüm görüntüde elde edilen renk sayısına denk gelir. Örneğin pikselinde sadece bir adet kırmızı led olan bir görüntü panosundan sadece kırmızı ve kırmızının tonlarından oluşmuş bir görüntü elde edilebilir.
Dünyada sıkça kullanılan piksel formatlarını şöyle sıralayabiliriz.
-1R(1 Red-kırmızı): grafik animasyon panoları, bilgi panoları, kayanyazı, derece-saat göstergelerinde kullanılır.
-1R1G(1 Red-kırmızı, 1green-yeşil): grafik animasyon panoları, bilgi panoları, kayanyazı panolarında kullanılır. Kırmızı, yeşil ve bunların tonlarını verdiği gibi; kırmızı ve yeşil ana renklerinin karışımından olşan heer rengi verebilir. Örneğin sarı renk kırmızı ve yeşilin birlikte yanmasından elde edilir.
-1R1B(1Red-kırmızı, 1Blue-Mavi): Çok fazla tercih edilmese de mavi,kırmızı karışımı panolarda zaman zaman talep görmektedir. Çoğunlukla kayanyazı panolarında kullanılır. Kırmızı, Mavi ve bunların tonlarını verebilir ve kırmızı ve mavi ana renklerin karışımından oluşan her rengi verebilir. Örneğin mor renk kırmızı ve mavinin birlikte yanmasından elde edilir.
-1R1G1B(1 Red-Kırmızı, 1Green-Yeşil, 1 Blue-Mavi): İnsan gözünün görebileceği tüm renkleri alabilmek için gerekecek en küçük piksel hücrsidir. 3 ana rengi de içerdiğinden bunların farklı tonlarının karışımından tüm renkler elde edilebilir. En çok kullanılan cihazlar tam renkli video led ekranlar, grafik animasyon panoları, bilgi panolarıdır. Az da olsa Kayanyazı uygulamalarında da kullanılmaktadır.
-2R1G1B(2 Red-Kırmızı, 1Green-Yeşil, 1 Blue-Mavi): 3 ana rengi de içerdiğinden bunların farklı tonlarının karışımından tüm renkler elde edilebilir. Genelde dış mekan tam renkli video led ekranlarda sanal piksel teknolojisi ile çözünürlüğü artırma ihtiyacı olan durumlar için tercih edilir.
Modül Nedir?
Piksellerin oluşturduğu en küçük matrix yapıya Modül denir. Bir modülün içeriğini piksel(pixel), sürücü entegresi(Driving IC), baskı devre kartı(PCB), Plastik taşıyıcı ve plastik maske olarak sıralayabiliriz. Kullanılan her malzeme ekranın kalitesini az-çok etkileyecektir. Modülün kalitesi ise bütün ekranın %50 kalitesine %50 eşdeğerdir.
Çeşit çeşit piksel yapısı olduğu gibi modüllerin de çok sayıda çeşitleri vardır. Bir modülü ayırt eden temel özellikler şunlardır: piksel yapısı(pixel composition), piksel aralığı(pixel pitch), Sürücü Entegresi(Driving IC) modeli, tarama modu, Sanal piksel(virtual pixel) desteği, önden/arkadan servis, çift/tek pcb yapısı,…vs.
Panel (Kabin) Nedir?
Modüllerin matrix şeklinde birleşmesiyle led ekranı oluşturacak en üst birim olan Kabin elde edilir. Bir led kabinin içeriğini kabin kasası, led modül, power suppy(güç kaynağı), fan, kontrol kartı, sinyal/güç kabloları oluşturur. Kabin üretimi manuel yapıldığı için işçilik kalitesi kabinin kalitesini son derece etkilemektedir.
Bir kabinin arkasında 2 sinyal ve 2 power giriş-çıkışı bulunur.
Led Ekran Nedir?
Led kabinlerin matrix yapıda(üst üste ve yan yana) dizilimiyle led ekran oluşturulur. Bir led ekranın toplam alanı, boyutları ve en/boy oranı bu aşamada belirlenir. Led ekranı oluşturan temel birimler Kabin, metal taşıyıcı konstrüksiyon(kabinleri birarada tutar), güç/sinyal kabloları, kontrol bilgisayarı(veya özel görüntü aktarıcılar) ve güç dağıtım panosudur.