Led Ekranlarda Kalibrasyon (Color Correction):
Led Çipleri makinada kılıflandıktan sonra Led lamba halini alır, Led’ler kılıflama işlemi aşamasında makinalar ne kadar modern olsa da kimi makinada az kimi makinada çok, farklı açı ve farklı parlaklıkta çıkar, makinadan çıkan Led’ler hemen o aşamada test edilerek aynı açı ve parlaklığa sahip olanlar ayrıştırılır (ayrıştırılmalıdır) ve Led Ekran imalatında aynı özelliklere sahip ledler kullanılır. Eğer Led Ekran imalatında maliyetler yükseldiği için ayrıştırılmış Led’ler kullanılmazsa, parlaklık ve açı farklılıkları kaçınılmaz sonuçtur; bunun sonucunda karma Led’ler kullanılarak imal edilmiş bir Led ekranda görüntüler dikkatli incelendiğinde benekli, çilli, lekeli, çamurlu diye tarif edeceğimiz pürüzlü görüntüleri rahatlıkla fark edebiliriz. İyi ve kötü Led’in ayrıştırılması standart dışı Led’lerin ekran üretimine alınmaması doğal olarak Led ekranlarda Led maliyetlerini artırmaktadır, ancak bu bir Led ekranda üretim bileşenlerinden biri olan Led’lerin tercih edilmesi gereken şeklidir.
Peki, bir led ekranda maliyetleri düşürmek için karma Led’ler kullanılmışsa ne yapılır?
Led’lere bir ayar çekilir! “Color Correction” adı verilen ve gereken teçhizatınız varsa uygulaması zor olmayan son yılların moda terimi “Color Correction” kabaca bir çeviri yapacak olursak “Led’lerin Aynılaştırılması” işlemidir.
Peki, bu işlem iyi midir? Kötü müdür?
Cevabı çok basit; Led Ekranınız kaliteli ise bu işleme ilerleyen yıllarda ihtiyaç olur ve Led Ekranınızın bu işlemi yapmaya uygun alt yapıda olması faydalıdır ama baştan yapılmış ise gereksiz ve soru işaretine neden olan bir uygulamadır. Eğer Led Ekranınız düşük görüntü kalitesine sahip ise mutlaka uygulanarak görüntü kalitesinde iyileştirme tavsiye olunur. Ancak unutulmaması gereken konu baştan kalibrasyon isteyen bir Led Ekranı, ilerleyen yıllarda Color Correction yaparak işletmeye çalışmak, yorucu ve kendiniz bu işlemi yapacak teçhizata sahip değilseniz maliyetlidir.
Color Correction Nasıl Yapılır?
Teknik bir konu olmakla birlikte kabaca anlatırsak; Bu iş için tavsiye edilen bir fotograf makinası, bu iş için tanımlanmış lensler, uygun ortam ve yazılım yardımıyla Color-Correction adı verilen çalışma yapılarak Led’ler aynılaştırılır, Bu çalışmanın mantığı düşük parlaklıktaki Led’lerin ışıkları doğrusal olarak artırılamayacağı için referans olarak tespit edilen düşük parlaklıktaki ortalama Led’lerin parlaklığına geri kalan yüksek parlaklıktaki Led’lerin ışığı bir program yardımıyla indirilerek tüm ekranda kalibrasyon sağlanır..